"MedicalWebPage"

Get insightful and

helpful tips to treat

your symptoms for FREE

Want an ad free reading experience?

Download PharmEasy App

Banner Image

Register to Avail the Offer

Send OTP

By continuing, you agree with our Privacy Policy and Terms and Conditions

Success Banner Image

Comments

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

Leave your comment here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement
Advertisement

Want To Beat Diabetes? Things You Must Know!

By Dr. Vikram Gidwani +2 more

If you are ready to make certain dietary and lifestyle changes while battling diabetes, there are many questions that may pop up in your mind. Following are a few commonly asked questions by a diabetic:

Dietary Changes To Beat Your Diabetes!

Q1: What foods should I eat and avoid if I have diabetes?

Ans: Soft drinks, fried and junk food, canned juices, ice creams, tea and coffee with sugar, sweets should be avoided. Whole grains, brown rice, fresh vegetables, fresh fruits, beans, meat (not deep-fried), eggs, low-fat dairy products are good to eat.

Q2: What is the best thing for a diabetic to eat before bed?

Ans: Nuts, boiled eggs, fresh salads, sugar-free yoghurt, apple and roasted chickpeas are good snacks to have before bed.

Q3: Are bananas good for diabetes?

Ans: If had in a moderate amount and at proper intervals, bananas are good for diabetes. It’s rich in fibre and has vitamin B6, C and minerals. It can help in reducing spikes in blood sugar levels.

Q4: Are potatoes bad for diabetics?

Ans: Potatoes are rich in carbohydrates which means they can raise blood sugar levels. However, eating a small portion of potatoes is fine.

Studies have revelaed that due to their high antioxidant content and starch-digesting enzymes, green, leafy vegetables have been discovered to be beneficial for patients with diabetes. Infact, kale juice may assist persons with subclinical hypertension lower their blood pressure and control their blood sugar levels.

Dr. Siddharth Gupta, MD

Also Read: Desserts For Diabetics: An Expert’s Guide To Enjoying Sweet Treats Safely

Q5: What is the best breakfast for a diabetic to eat?

Ans: Sprouts, besan chilla, boiled eggs, oats and quinoa can be the best breakfast for diabetics.

Q6: Can I have chocolates with diabetes?

Ans: A small amount of chocolate can be consumed by diabetics. Dark chocolate is the best option. Read more about the health benefits of dark chocolate.

Q7: Do lemons lower blood sugar?

Ans: Lemons are very good for diabetics. Lemons have a low glycemic index and help regulate blood sugar levels. They prevent sudden spikes in blood sugar levels.

Q8: Is ginger good for diabetes?

Ans: Yes, ginger increases the absorption of glucose into muscles, this helps in managing blood sugar levels. They also help regulate insulin production.

Q9: Can drinking a lot of water lower your blood sugar?

Ans: High blood sugar increases the risk of dehydration. So, drinking water helps to rehydrate the blood and this helps the body to remove excess sugar through urine. Water per cent doesn’t change your blood sugar levels.

To my knowledge, chia seeds are frequently referred to be a superfood due to their high antioxidant and omega-3 content. Additionally, they are a rich source of fibre and plant-based protein. Studies have revealed that patients with type 2 diabetes who were overweight lost more weight after six months when they ate chia seeds compared to people who ate an oat bran substitute. Therefore, chia seeds may aid in the treatment of type 2 diabetes.

Dr. Rajeev Singh, BAMS

Q10: Can I lead a normal life with diabetes?

Ans: Yes, with some changes in lifestyle and regular medications, a person can lead a normal life.

Also Read: Foods to Avoid with Diabetes: A Comprehensive Nutritional Guide

For more detailed information on diabetes, click here!

Disclaimer: The above information has been prepared by a qualified medical professional and may not represent the practices followed universally. The suggestions listed in this article constitute relatively common advice given to patients and since every patient is different, you are advised to consult your physician, if in doubt, before acting upon this information. Lupin Limited has only facilitated the distribution of this information to you in the interest of patient education and welfare.

Comments

Leave your comment...

View all comments(1)



You may also like