"MedicalWebPage"

Get insightful and

helpful tips to treat

your symptoms for FREE

Want an ad free reading experience?

Download PharmEasy App

Banner Image

Register to Avail the Offer

Send OTP

By continuing, you agree with our Privacy Policy and Terms and Conditions

Success Banner Image

Comments

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Leave your comment here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement
Advertisement

How To Beat Diabetes? All You Need To Know!

By Dr. Vikram Gidwani +2 more

Do you have some unanswered questions on diabetes? We have answers to some of your doubts and how you can battle diabetes better. Take a look.  


 Q1: Is it possible to get rid of diabetes by homoeopathy treatment?

Ans: Diabetes can only be controlled through proper medications and a healthy lifestyle. No one therapy can help you get rid of diabetes completely.

Read More: 5 Effective Steps to Control Diabetes

Q2: Can diabetes cause sudden death?

Ans: In uncontrolled diabetes, sudden cardiac arrest can cause sudden death.

Q3: Why is diabetes so common among middle-aged Indians?

Ans: Obesity, high blood pressure, high levels of cholesterol, sedentary lifestyle are some of the reasons why diabetes is common in the middle age group.

Q4: What is the cause of diabetes among younger people these days?

Ans: Less active lifestyle and unhealthy dietary habits are the cause of diabetes in younger adults. In children, the cause for diabetes is a family history of diabetes or diabetes in mothers during pregnancy and resistance to insulin.

Also Read: Bladderwrack: Discovering Its Research-Based Health Benefits

Q5: Today, almost everyone has diabetes. I have a diabetes history in my family too. How can I avoid it?

Ans: Keep yourself physically active. Reducing the amount of junk food, fried food, sugary foods will help in reducing the risk. Also, regular blood sugar testing will help in monitoring the risk of developing uncontrolled diabetes.

Also Read: “Diet Alert: Foods To Avoid While Taking Metformin”

Q6: Can diabetes affect a man’s sperm?

Ans: Yes. Diabetes can reduce the quality of sperm. Uncontrolled diabetes can cause erectile dysfunction which leads to low testosterone levels resulting in reduced sperm count and low semen quality.

Q7: How long can a diabetic go without insulin?

Ans: If blood sugar levels are well controlled with medications then diabetics can go lifelong without requiring any type of insulin.

Q8: How do insulin injections work in type 2 diabetes?

Ans: In type 2 diabetes there is either resistant to insulin or inadequate production of insulin. If the medications and lifestyle modifications are not able to achieve desired sugar levels then Insulin can help in attaining a better control on blood sugar levels. Also, it has lesser side effects than some medications.

Q9: Does Type 2 diabetes get worse over time?

Ans: If regular follow up with the doctor is done along with regular and proper consumption of medicine & lifestyle modifications then worsening of diabetes can be prevented over time. Only uncontrolled diabetes gets worse over time. 

Q10: How do you test for type 2 diabetes?

Ans: Fasting, postprandial (2 hours after a meal), random blood sugar can be measured for diabetes. Also, HbA1c is used to estimate average blood sugar levels in the last 3 months. Urine sugar levels are also measured for diabetes.

Q11: What is the most reliable test for diabetes?

Ans: HbA1c levels is the most reliable test.

Q12: What is the normal blood sugar level for adults?

Ans: Fasting blood sugar- 70-100 mg/dl

Postprandial blood sugar- 80-140mg/dl

Random blood sugar- less than 200mg/dl

Read More: Understanding Blood Sugar Levels 

If you want to know the dietary specifications for a diabetic, click here!

Also Read: Can You Drink While Taking Amoxicillin? Uncovering the Facts

Disclaimer: The information provided here is for educational/awareness purposes only and is not intended to be a substitute for medical treatment by a healthcare professional and should not be relied upon to diagnose or treat any medical condition. The reader should consult a registered medical practitioner to determine the appropriateness of the information and before consuming any medication. PharmEasy does not provide any guarantee or warranty (express or implied) regarding the accuracy, adequacy, completeness, legality, reliability or usefulness of the information; and disclaims any liability arising thereof.

Links and product recommendations in the information provided here are advertisements of third-party products available on the website. PharmEasy does not make any representation on the accuracy or suitability of such products/services. Advertisements do not influence the editorial decisions or content. The information in this blog is subject to change without notice. The authors and administrators reserve the right to modify, add, or remove content without notification. It is your responsibility to review this disclaimer regularly for any changes.

Comments

Leave your comment...



You may also like